Za co včely nemohou

Med je příkladem čistě přírodní potraviny, která se těší velkému zájmu padělatelů. Český zákazník jej stále více nakupuje v supermarketech. Bohužel to někdy bývá falšovaný med pochybné kvality z druhého konce světa.

Kvůli nedostatku pravého medu jsou padělatelé donuceni med ředit. Stále častěji ředí med sirupy vzniklými štěpením kukuřice, obilí apod. Dobarví jej karamelem. Do medu však není dovoleno přidávat žádné aditivní látky a samozřejmě jej nelze nastavovat, například právě přidáním cukrů nebo cukerných roztoků. Analytické metody se nicméně stále vyvíjejí a dnes lze pomocí laboratorních rozborů prokázat, že do medu byly cukry přidány uměle. Inspekce se již v minulosti s takto falšovanými medy setkala.

Dalším problémem je tepelné poškození medu přehřátím. Dovozový med v plechových sudech, putující na lodi přes rovník je vystaven vysoké teplotě. Jak pozná zákazník kvalitní med? Podléhá krystalizaci - tuhne. Dokonce čím rychleji krystalizuje, tím je lepší. Kupujte pouze český med, nejlépe rovnou od včelaře, žádnou směs ze zemí EU a mimo EU.

(ng)

31. 1. 2014  (ng)