Závin s trojí nádivkou

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, špetku soli, 100 g másla, 120 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci cukru moučky, 1 žloutek. Náplň 1: 1 lžička skořice, 100 ml mléka, 100 g mletého máku, 50 g cukru krupice. Náplň 2: 1 vanilkový cukr, 1 bílek, 1 lžíce citronové kůry, 250 g tvarohu, 50 g cukru moučky, 100 g červeného rybízu, mandlové lupínky. Na potření: 1 vejce.

[o]

Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto. Ve fólii necháme v chladnu 30 minut uležet. Do kastrůlku dáme mák a cukr. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Dochutíme skořicí. Tvaroh rozmícháme s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Těsto rozválíme, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dáme odstopkovaný rybíz. Delší okraje přeložíme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme přibližně 35 minut na 180 °C. Dobrou chuť!

Zaslala Vlasta Chomátová z Prahy (soutěžní recept č. 37)

13. 2. 2015  Vlasta Chomátová