Irský hrnec

Potřebujeme: 600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíci sádla.

[o]

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tymiánem. Potom na ně dáme polovinu cibule, pak polovinu masa, posypeme polovinou česneku, osolíme, poprášíme bobkovým listem a přidáme polovinu mrkve. Všechno zopakujeme. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Dobrou chuť!

Zaslala Vlasta Chomátová z Prahy (soutěžní recept č. 45)

23. 2. 2015  Vlasta Chomátová