Jablečná omeleta

Potřebujeme: 375 ml mléka, 1/2 kostky droždí, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g másla, 4 vejce, 40 g mandlí, 4-6 jablek, 500 g višňové marmelády.

[o]

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a necháme po dobu 5 minut vzejít kvásek. V míse smícháme 40 g rozpuštěného másla s cukrem a solí. Přidáme mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut vykynout. Spaříme a oloupeme mandle. Nasekáme je na nudličky a nasucho opražíme. Rozpůlíme omytá jablka, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky. V pánvi rozpustíme lžičku másla. Lžící odebereme část těsta a rozprostřeme ho. Zatímco se peče, po povrchu vyrovnáme jablka, do středu dáme višňovou marmeládu a posypeme mandlemi. Takto zpracujeme všechno těsto. Dobrou chuť!

Zaslal Oldřich Kalous z Písku (soutěžní recept č. 98)

27. 4. 2015  Oldřich Kalous