Francouzská cibulačka se sýrovou bagetou

Potřebujeme: 250 g cibule, 60 g sádla nebo oleje, 100 g tvrdého sýra, 100 g veky nebo bagety, 30 g másla, 600 ml vývaru, 50 ml bílého vína, sůl, drcený pepř, mletý kmín, provensálské koření, petrželovou nať.

[o]

Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékáme na tuku, zalijeme bílým vínem a vzápětí horkým vývarem. Přidejte koření a necháme 2 nebo 3 minuty povařit. Část veky nakrájíme na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložíme do polévky a bez míchání necháme ve vřelé polévce rozpustit. Ze zbylé veky nakrájíme plátky, potřeme je máslem, posypeme strouhaným sýrem a rozpečeme v troubě nebo na grilu. Podáváme se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí. Dobrou chuť!

Zaslal Jaromír Jedlička (soutěžní recept č. 118)

 

22. 5. 2015  l Jaromír Jedlička