Čalamáda

Potřebujeme: l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, l menší květák, 10 červených paprik, l menší hlávku bílého zelí, l malou hlávku červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli, nálev Deko, 1/2 l oleje.

[o]

Všechnu zeleninu dobře omyjeme a očistíme. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papriky nakrájíme na nudličky, zelí nastrouháme a okurky nebo cukety nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, prosolíme a necháme do druhého dne. Zelenina pustí šťávu. Pak zeleninu znovu promícháme, přelijeme horkým nálevem z Deka s olejem a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme a uschováme. Nemusíme sterilovat. Dobrou chuť!

Zaslal Pavel Holý z Frýdku-Místku (soutěžní recept č. 142)

 

19. 6. 2015  Pavel Holý