Bramborové krokety

Potřebujeme: 500 g brambor, sůl, 120 g hladké mouky, 120 g uzeného masa nebo vepřové pečeně, 15 g sádla, 1 cibuli, mletý pepř, zelenou petrželku, 1 vejce, 2 bílky na obalení, jemnou strouhanku podle potřeby, olej na smažení.

Uvařené, oloupané brambory prolisujeme, osolíme a dáme na vál do připravené prosáté mouky. Pak přidáme drobně nakrájené uzené maso nebo zbytky pečeně, osmaženou, jemně nakrájenou cibuli, jemně nakrájenou zelenou petrželku, pepř a vejce. Vypracujeme těsto. Z něho nakrájíme kousky, děláme krokety ve tvaru kuliček nebo obdélníků, obalíme je v rozšlehaným bílku, ve strouhance a smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Hodí se jako příloha k zeleninám nebo k pečeným rybám. Dobrou chuť!

Zaslal Jan Brzák z Plzně (soutěžní recept č. 175)

29. 7. 2015  Jan Brzák