Iniciativa učí, jak neplýtvat jídlem

V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje recepty, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu, který se uskuteční 16. října, rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze »zachráněného« ovoce. Vstup na akci je zdarma.

Unikátní kuchařka obsahuje 100 receptů, jak využít jídlo do posledního kousku. Kromě toho přináší i rady, co proti vyhazování jídla může udělat každý z nás. Spotřebitelé totiž plýtvají jídlem nejvíce. Podle studie, vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016, se na vyhozeném jídle podílejí občané ve své domácnosti 53 procenty.

Lidé si knihu mohou předobjednat v e-shopu nebo si ji zakoupit osobně na křtu 16. října. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. V dalších dnech bude kniha dostupná také v knihkupectvích.

[o]

Ze surovin, které by přišly vniveč

Jídlo se uvaří ze surovin, které by jinak přišly vniveč: z příliš malých croissantů, z jablek a hrušek napaběrkovaných ze sadu a z mléka z Potravinové banky Praha, informovala naši redakci Anna Strejcová. Večer v 19 a 20 hodin proběhnou workshopy výroby sušenek z dužiny. Využívá se v nich vláknina, která zbývá po odšťavnění ovoce. Jak na jejich výrobu, předvede Zuzana Štěpničková, jedna z autorek receptů v kuchařce. Lidé si na místě budou moci upéct několik kousků.

Od 20 hodin bude promítán film Theather of Life o slavném italském šéfkuchaři Massimu Botturovi, který založil charitativní organizaci Food For Soul upozorňující na plýtvání jídlem. Bottura je také autorem předmluvy v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni. Po promítání bude následovat diskuse s kuchařem Martinem Škodou a Yanou Panchevou z Potravinové banky Praha.

Happening podpořil Magistrát hlavního města Prahy.

(za)

9. 10. 2019  (za)