Ve Varnsdorfu rozběhli místní měnu

Lokální měna byla v sobotu uvedena v život ve Varnsdorfu v rámci Festivalu lokální ekonomiky. TNE aneb »tvrdší než euro« má podobu skleniček v hodnotě 30 Kč. Při kolování mezi spotřebiteli a výrobci mohou být plněny různým obsahem (marmeládou, kořením, tekutinami aj.), takže mají v tom stavu vyšší cenu, ale budou moci být směňovány i za služby. Zatím se do systému zapojily tři obchodní a výrobní subjekty.

Martin Zíka, jeden z protagonistů systému, zdůraznil, že jde o nástroj udržení peněz v oběhu v regionu, tj. o podporu místní ekonomiky a tvorbu pracovních míst, o snahu nepouštět peníze prostřednictvím zboží a zisků nadnárodních obchodních řetězců a dalších firem mimo region. Region totiž dospěl do situace, kdy příliv mimoregionálního zboží a služeb v řetězcích téměř zlikvidoval místní producenty a prodejce, takže skoro není co kde prodávat. Zdůraznil, že nejde o všespásný mechanismus, ale poskytuje spotřebitelům jistotu o složení a kvalitě zboží a může postupem doby vytvořit několik desítek pracovních míst.  Sdělil, že v rakouské obci Wörgl zjistili 14krát vyšší rychlost oběhu své kolkované měny, než u šilinku, u švýcarské měny WIR 2,5krát vyšší, než u franku. Ve Wörglu se v 50. letech během dvou let podařilo zlikvidovat 25procentní míru nezaměstnanosti, postavili silnici, kanalizaci, opravili domy atd. V jedné z německých obcí bylo dosaženo ročního obratu sedm mil eur a díky drobnému odvodu z každé transakce na dobročinné účely si postavili tělocvičnu.

[o]

První emise TNE je v počtu 100 kusů menších a větších skleniček s uzávěrem. Naplněny jsou kupř. »džemoládami«, ty s obsahem 75 % jahod mají konkrétní celkovou cenu 70 Kč. Zíka přiznal, že díky kvalitě bude asi cenová hladina nad zbožím z řetězců, ale nahradí se to kvalitou a úsporou za obal. Do systému se zapojila kavárna/bistro Houpací koník v Děčíně, varnsdorfská kavárna Dlask a čokoládovna Mana z Krásné Lípy. Přímo na tiskové konferenci pak nabídl do systému své služby jeden z místních řemeslníků. Dana Štěchová (Houpací koník) uvedla, že vaří, pečou a vyrábějí potraviny jen z místních surovin (kváskový chleba z mouky ze zdejšího mlýna, zpracovávají ovoce místních sadařů a zahradníků, používají máslo z varnsdorfské mlékárny atd.).

(pka)

21. 9. 2013  (pka)