O soutěži Nejlepší český knedlík informovali novináře (zleva) Zdeněk Reimann a Jiří Dienstbierová z Rady pro mezinárodní vztahy, Pavel Franěk a Josef Sleha z Gastronomia Bohemica o.s..

O Nejlepší český knedlík

Již sedmý ročník soutěže o »Nejlepší český knedlík« se blíží ke svému vyvrcholení. Přihlášených 22 soutěžících z řad kuchařů hotelů, restaurací a škol se bude snažit ve čtvrtek 28. listopadu v pražském hotelu Kampa přesvědčit porotu, že právě ten jeho knedlík je nejlepší, nejchutnější, nejpohlednější, zkrátka »nej«.

Dnes již vlastně tradiční soutěž vznikla z podnětu Jiřiny Dienstbierové, předsedkyně Rady pro mezinárodní vztahy. Především však manželky bývalého ministra zahraničí Jiří Dienstbiera, jehož velkým koníčkem bylo právě vaření houskových knedlíků, které servíroval svým zahraničním návštěvám jako speciální pochoutku. Akci pořádá Rada pro mezinárodní vztahy společně s občanským sdružením Gastronomia Bohemica. Zdeněk Reimann z pořadatelské RMV říká: »Chceme touto soutěží propagovat typický český pokrm mezi zahraničními návštěvníky, ale také v cizině. Proto je pod hlavičkou agentury CzechTourism. Tak jako Italové se svými špagetami pronikli prakticky do celého světa, tak my se snažíme o totéž, byť máme zatím skromnější cíle.«

»Propagujeme tímto regionální potraviny včetně značek Klasa a Regionální potravina. Dáváme vědět o české kuchyni, její kvalitě a snažíme se to propojit s cestovním ruchem a zájmem cizinců,« dodává Jiří Dienstbierová a pokračuje: »Vlastní soutěž zahrnuje kategorie slané knedlíky houskové, bramborové, karlovarské a jiné knedlíky. Své knedlíky a lokše přivezou i soutěžící ze Slovenska.«

O knedlících se zmiňoval už mistr Jan Hus, který však navrhoval, aby se jmenovaly šišky podle svého tvaru. Knedlíky byly dlouho jedním ze základních jídel české kuchyně. Polévaly se sádlem, máslem, podávaly se se škvarky, zelím nebo kapustou. Až později se postupně přeměňovaly na přílohu k masu a omáčce. Po příchodu brambor z Ameriky ustoupily knedlíky trochu do pozadí české kuchyně, ale zároveň brambory umožnily vznik bramborových knedlíků a plněných uzeným masem.

A dnes? Často domácnosti kupují hotové šišky knedlíků v obchodech. Samozřejmě, že většinou z časových důvodů, ale jak připomněl Zdeněk Reimann, také proto - přiznejme si to - z lenosti, protože dobře připravené těsto a uvařený knedlík dá práci. Knedlíky v obchodech mají velmi různou kvalitu. Někteří výrobci šetří na surovinách - vejcích a mléku. Proto bývají některé knedlíky suché, světlé, drobí se. Takže soutěž o Nejlepší český knedlík je i pobídkou výrobce, aby se přihlásily třeba do příštího ročníku a celkově se zkvalitnila nabídka knedlíků prodávaných v obchodech.

A na závěr uveřejňujeme recept na houskové knedlíky Jiřího Dienstbiera, který nám prozradila jeho manželka Jiřina:

Suroviny: 1 kg hrubé mouky, 0,5 litru podmáslí, sůl, 3 vejce, 8 housek (den starých).

Mouka se uhněte s podmáslím, vejci a solí do hmoty, v níž jsou patrné bubliny. To může trvat i půl hodiny. Do těsta se vetře houska nakrájená na kostičky a těsto se nechá dvě, tři hodiny kynout. Uhnětené šišky se vaří půl hodiny ve vodě, než vyplavou na povrch.

(vs)
FOTO - autor a archiv


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.1, celkem 7 hlasů.

(vs)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.