Violka vonná. ILUSTRAČNÍ FOTO - commons.wikimedia.org

Jarní bylinky – poklady nasbírané na mezi

Můžeme je použít jako léčivky, koření nebo prostě jen dobře chutnají... Často po nich šlapeme, nebo je z neznalosti likvidujeme jako obtížný plevel, zatímco v nejbližším supermarketu utrácíme peníze za povadlé produkty bez vůně a bez chuti. Zkusme se zamyslet a přichystat jazýčku jarní překvapení.

 

Královna jarní kuchyně

Pampeliška lékařská je často uváděná pod názvem smetanka lékařská. Jde o běžnou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých a královnu jarní kuchyně. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť.

Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však v kořeni. Pampeliška obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Pampeliškový salát připravíme jako hlávkový salát s jakoukoli zálivkou či listy přidáme do složitějších salátů např. s masem nebo luštěninami. Sbíráme jen křehké mladé lístky, rostliny však můžeme zastínit nebo i přirychlit. Po několik týdnů sklízíme brzy zjara a bez práce velmi kvalitní zeleninu. Z květů můžeme připravit také pampeliškové víno či med.

Peprné kvítko

Řeřišnice luční je bylinka lehce peprné chuti kvete od dubna do června. Během tohoto období se sbírají listy i květy, než řeřišnice začne kvést, pouze mladé listy. Ostrá chuť řeřišnici předurčuje, aby kořenila rozličné druhy bezmasých pokrmů. Obsahuje množství vitaminu C a hořčičné silice, díky čemuž zmírňuje revmatické potíže a také pomáhá čistit krev.

Vůně do polévky

Violka vonná, lidově zvaná fialka, kvete od března do května. Jedlé jsou květy i listy. Z listů je možné připravit polévku, nejlépe v kombinaci s dalšími bylinkami jako jsou sedmikráska či popenec. Květy je nejlépe zachovat syrové, přidejte je třeba do salátu. V malých množstvích můžete květy také aromatizovat nápoje či moučníky. Zajímavou chuť má violkový ocet.

Na čaj i na obklady

Mochna husí je vytrvalá rostlina s tenkou plazivou lodyhou a drobnými žlutými kvítky. Listy, které se hodí pro kuchyňské použití, se sbírají od dubna do října. Mají výraznou kořenitou chuť.

V bylinkářství má mochna využití v koupelích nebo obkladech na špatně hojící se rány, odvar se dá také kloktat při bolestech sliznice v dutině ústní. Při vnitřním použití mochna podpůrně působí nejen protizánětlivě, ale také k tlumení průjmů, k uvolňování stahů hladkého svalstva či k mírnění stahů v gynekologické oblasti. Zlepšuje také trávení, neboť podporuje vylučování žaludečních šťáv.

Květy do salátu

Sedmikráska neboli chudobka je nejen plevelem, ale i léčivkou. Pro sběr jsou určené květní úbory se stonkem do 2 cm. Napomáhá zvýšení látkové výměny v játrech. Doporučuje se také při chorobách žlučníku. Chudobkový květ lze použít vnitřně i zevně. Vnitřně se používá např. při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, kdy napomáhá vykašlávání a působí protizánětlivě. K zevnímu použití je vhodná jako přísada do koupele nebo odvar na obklady. Použít ji lze i v kuchyni, do jarních salátů. Velmi využívaný je i bylinný odvar ze sedmikrásek.

Plazivý všelék

Pýr plazivý na záhoně nikdo nevidí rád, ale z kořene jednoho z nejobtížnějších plevelů se dělá čaj. Vaří se asi deset minut, nejlepší je, když se do něj přidají ještě další léčivky (například kopřivy). A je to doslova všelék! Působí močopudně, léčí játra a především se skvěle osvědčil při léčbě zánětu průdušek. Pozor, kořen má i lehce omamné účinky.

Žahavý špenát

Mladé listy kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Mají vysoký obsah vitamínu C a vitamíny B1 a B6. Z minerálních látek je nejdůležitější obsah železa. Další důležitou látkou je chlorofyl, který má protizánětlivé účinky. Najdeme zde i serotin, známý jako hormon štěstí.

Pro kuchyňskou úpravu musíme kopřivové listy otrhat ze stonku a spařit vroucí vodou. Pak už můžete začít čile experimentovat. Spařené kopřivy se přidávají do salátů, pomazánek, polévek, míchaných vajíček, omelet a různých zapékaných pokrmů. Neměly by chybět v žádné velikonoční nádivce a výborně prý chutnají upravené jako špenát.

Bělokorá kráska

Odvar z březových listů působí protizánětlivě, zabraňují šíření choroboplodných zárodků v těle a posilují nervový systém. Díky vysokému obsahu flavonoidů pomáhají v prevenci rakoviny. Březový čaj se doporučuje popíjet osobám trpícím bolestmi svalů a kloubů. Známé je také jeho vnější využití - po vmasírování do pokožky hlavy podporuje růst vlasů a zlepšuje jejich kvalitu. Březová koupel pak zklidní kůži celého těla i svalstvo. Je vhodná pro revmatiky i pro jedince trpící chronickým ekzémem.

Na pomlázku je jí škoda

Vrbová kůra se sklízí v březnu a dubnu, a to z 2-3 roky starých větví. Mladé větve nejprve naklepeme, pak je podélně nařízneme a kůru opatrně odlupujeme. Sušíme ji nejlépe v troubě při teplotě do 60 °C, ale můžeme i na přímém slunci, důležité je ji usušit co nejrychleji. Řádně suchou a všech zbytků dřeva zbavenou kůru pak uskladníme na větraném místě v kvalitním plátěném nebo jutovém sáčku. Proč?

Vrbová kůra a listy působí jako přírodní aspirin – tlumí bolest a horečku, má protizánětlivé, antibakteriální a antimykotické účinky. Vrbová kůra slouží jako první pomoc při poranění v přírodě, kdy se drcená přikládá přímo na ránu, podobně fungují i rozmačkané listy vrby. Odvar z kůry lze také kloktat při infekcích v ústní dutině a bolestech v krku

Odvar totiž můžeme aplikovat jako pleťovou vodu k omývání pleti obličeje i celého těla. V případě lupů, akné i mykotických infekcí je důležité proceduru opakovat pravidelně po delší dobu.

Podceňované koření

Popenec se v lidovém léčitelství používá při průjmech, kašli, zahlenění dýchacích cest a ledvinových kamenech. V kuchyni se pro svou příjemnou vůni a chuť mezi šalvějí a bazalkou, používá mladá nekvetoucí nať, případně ještě měkká kvetoucí nať, která podporuje trávení, čistí krev a rozpouští hleny. Výborná je na chleba s máslem, do pomazánek, bramborové polévky, karbanátků, omáček, na maso,  dokonce se upravuje i jako špenát. Nať si dokonce můžete usušit, podrtit a používat jako koření celoročně.

Zázračný odvar

Hluchavka, i když se to na první pohled nezdá, je příbuzná popence. Odvar hluchavky se pro vnější použití hodí na omytí spálenin a při dezinfekci ran. Vnitřně působí mírně svíravě, protizánětlivě, močopudně, také uklidňuje. Pomáhá při nepravidelné menstruaci a u starších lidí při obtížném močení.

Jejích schopností využijte při zánětech žaludku, nadýmání a při katarech horních cest dýchacích. Sedací koupele z celé rostliny pomáhají při hemoroidech aj. 

Již mnoho let oblíbený a používaný hluchavkový čaj usnadňuje odkašlávání, zejména u dětí. Upravit si jím můžete i trávení. Připravíte jej ze dvou až tří lžiček květů, jež zalijete vařící vodou. Sedací koupel si dopřejte z dvaceti až třiceti celých rostlin, z nichž získáte tři litry nálevu.

Jiří NUSSBERGER


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.2, celkem 20 hlasů.

Jiří NUSSBERGER

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama