»Setkání s bramborami« v Alternativě zdola. Šéf bramborářského svazu Miloslav Chlan stojící uprostřed. FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

Bez brambor se neobejdeme

Brambory jsou zelenina z čeledi lilkovitých a zároveň potravina. Představují nezbytnou složku výživy, a proto jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin.

Nejstarší zmínka o bramborách v českých zemích je z roku 1623, ovšem ve větším měřítku se začaly u nás pěstovat a používat jako potravina teprve od roku 1778. Zásadní zkušenosti o jejich uplatnění v jídelníčku k nám přišly z Braniborska a odtud plyne, jistým zkomolením, název brambory. Vlastí brambor je americký světadíl.

»Stogramové množství brambor vařených ve slupce zabezpečí třetinu denní dávky vitaminu C,« přibližuje význam brambor pro naše zdraví Miloslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu. Právě obsah tohoto vitaminu a schopnost brambor uchovávat jej po delší čas činil v minulosti z brambor ochrannou potravinu proti kurdějím. Kromě vitaminu C obsahuje i další vitaminy, minerální látky, antioxidanty, neobsahuje tuky. V posledních letech se hlavně v odborných kruzích diskutuje stupeň nebezpečnosti glykoalkaloidů obsažených v hlízách, informoval na podvečerním povídání o bramborách šéf bramborářského svazu. Brambory však opravdu nelze zařadit mezi potraviny nebezpečné pro zdraví lidí, není znám případ, že by se někdo z požití brambor, tedy podzemních hlíz, otrávil nebo měl zdravotní potíže (nadzemní části zásadně nekonzumujeme).

Spotřeba brambor u nás činí 65-70 kg na obyvatele a rok, je to 9 % spotřeby potravin. Chlan připomněl i některé spotřebitelské zásady. Při nákupu ozkoušet tvrdost hlízy, brambory nesmí být zelené a naklíčené. »Měkké, zelené a naklíčené brambory určitě nekupujeme. Jsme přeci zákazníci,« zdůraznil. Mezi varnými typy brambor A, B, C doporučil pro běžnou konzumaci typ A – tyto brambory jsou žlutomasé, chutné a mají méně škrobu. Běžně je též užíván typ B, který je univerzální, »céčka« jsou více škrobovitá, při vaření se rozpadají a hodí se snad na výrobu knedlíků. »Pokud si chcete pochutnat na bramborách i bez solení, pak je vařte ve slupce nebo v páře, případně ve speciálním hrnci,« doporučil posluchačům, kteří ho se zájmem poslouchali v pražském sídle spolku Alternativa zdola (spojence ve Spojenectví Práce a Solidarity).

V důsledku loňského sucha přišli bramboráři o část svých tržeb, bramborářský svaz to spočítal na 350 milionů Kč. Chlan pochválil současnou garnituru ministerstva zemědělství, která pro brambory a producenty brambor »udělala dost správných věcí«. Ovšem je třeba podpořit správné spotřebitelské chování, aby naši občané konzumovali brambory českých producentů, domnívají se představitelé svazu. Proto za tímto účelem svaz inicioval vznik tzv. Marketingového fondu, instituce, která úspěšně léta funguje ve většině zemí Evropy.

Nejsme soběstační

Na otázku našeho listu, jak jsme na tom se soběstačností, Chlan uvedl, že české zemědělství v pěstování brambor není soběstačné, soběstačnost v posledních třech letech dvakrát klesla k 65procentní hranici. Brambory se loni pěstovaly na ploše 22 681 ha. »Nyní je osázena bramborami asi jedna třetina ploch ve srovnání s rokem 2000 a asi jen desetina ve srovnání s koncem osmdesátých let. Tam, kde se dříve sklízely brambory, roste nyní kukuřice a řepka,« vysvětlil s tím, že plochy osázené bramborami dlouhodobě klesají i proto, že dnes už ani není taková potřeba této potraviny, jako byla dříve - nekrmí se bramborami hospodářská zvířata, z brambor se nevyrábí líh, klesají sklizňové a skladovací ztráty, stoupají výnosy. »Takže ačkoli se snížila osázená plocha, produkce brambor s ní významně nekoresponduje,« zakončil svou přednášku, na které se stylově nabízely opravdu vydařené bramboráky…

Český bramborářský svaz byl založen v roce 1993 jako profesní svaz. Jeho hlavním cílem je soustavné zvyšování úrovně našeho bramborářství a »lobbing za svůj obor v tom pozitivním slova smyslu«, poznamenal šéf českých bramborářů.

(mh)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.7, celkem 29 hlasů.

(mh)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama