Ilustrační FOTO - Pixabay

Houby a jak na ně

Houby zatím nejsou, ale budou! Třeba se na ně připravit, protože jen připraveným, jak se říká, štěstí přeje! A bábinky na ně připraveny byly. Sušení hub je prastarý, ne-li nejstarší způsob jejich uchování. Kdysi prý sušené houby poddaní dokonce museli odevzdávat panstvu jako »desátek«. Čímž jen říkáme, že sušené houby jsou báječné, neboť chutnaly jak chudým lidem, tak i zmlsanému panstvu.

A tak je tomu dodnes. Budou chutnat i vám, pokud je budete sušit stejně nebo podobně jako naše babičky… Zapomeňte na elektrické sušičky ovoce, protože se jejich požíváním ochudíte o pravou atmosféru klasického sušení hub na jemném sítu či lněném plátnu, obé pečlivě uchyceno v dřevěném rámu, volně na papíru atd. Při dobré úrodě voněl sušícími se houbami celý dům, počínaje půdou, přes ložnice a kuchyni až po trávník na zahradě. Se sušením hub bylo třeba spěchat. Při klasickém způsobu bylo nutné, aby houby byly usušeny do tří dnů. Pokud neuschnou do této doby, mohou začít, a také obvykle začnou, plesnivět.

Ilustrační FOTO - Pixabay

Proto čas od času babičky zaschlé houby dosoušely v mírně vyhřáté, otevřené troubě. Nepovažovaly sušení hub v troubě za dobré, ale jen za možné řešení. Neměly k ruce teploměry, zkušenost však ano. Když už se rozhodly houby sušit, potom začaly v jen málo vyhřáté troubě (tj. kolem 45°C), ve finiši ji pak »dohřály« na 75° C, aby se z hub odpařily i zbytky vody. Znovu zdůrazňujeme: při otevřené či pootevřené troubě!

Výběr hub. Babičky ani v časech nuzných nesušily každou houbu, která se jim v lese dostala do košíku. Přednost měly hřibovité, i kozák byl dobrý a v nouzi (to když úroda hub byla skromnější) došlo i na babky, které »znalci« sušit odmítají. Již v lese babičky houby pečlivě čistily, přímo na místě vyřadily ty, které byly červivé.

Krájení hub. Doma znovu houby prošly mechanickou očistou, nikdy je však babičky nemyly vodou. Neočistíte je (totiž houby), ale veškerou snahu pokazíte!

Ach ano, plátky! Nejen výběr hub vhodných na sušení, ale i jejich správné krájení na plátky silné 2 až 4 mm patří k moudru našich maminek a babiček. Plátky by měly být pokud možno stejně silné, podélně krájené s kloboukem i třeněm (nožkou) pospolu. Přitom znovu vyřadit červivé houby, když je objevily.

Sušení hub. Při sušení se z hub odpaří 80 – 90 procent vody, o tolik klesne i jejich hmotnost. To znamená, že chceme-li mít 1000 g sušených hub, musíme nasbírat devítinásobek čerstvých zdravých hub…

Následovalo rozložení plátků na sušící plochu, důsledně jen v jedné vrstvě. Anebo jako korálky navlečené na pevnou režnou niť, na níž houby bábinky sušily pověšené nad klasickými sporáky, nebo v oknech v proudícím teplém vzduchu, kterého, především na podzim bývá pomálu. A pak ještě jedna důležitá babská rada. Sušíte-li houby volně na vzduchu (a my vám to vřele doporučujeme), jde-li to, tak se vyhněte deštivému počasí. To je raději sušte navléknuté na niti, a tu zavěšte do průvanu. Správně usušené plátky (a to platí obecně) jsou křehké a šustí.

A ještě jedna babská rada. Pokrájené houby sušte ve stínu, ne na přímém slunci.

Sušení v soli. Je to méně známý způsob sušení hub, ale naše maminky a babičky ho bezpečně ovládaly. Plátky hub rozložily do pekáče a zasypaly silnou vrstvou soli tak, aby houby byly zakryty. Položte pekáč na kraj plotny klasických kamen, která možná doma nemáte… A tak si to alespoň zkuste představit. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne nevábná, ale voňavá hnědá kaše. Občas ji promíchejte a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Vysvitne-li sluníčko, vyneste pekáč ven. Zhruba za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosejte. Je nejen hnědá, ale také krásně voní. Nevyhazujte ji, ale použijte k dosolení hotových pokrmů. Třeba báječné houbové omáčky nebo obyčejné »brambůrky« (bramborové polévky). A ještě o ukládání sušených hub. Babičky mívaly v kuchyni pověšený plátěný sáček sušených hub, ale ty nikdy k vaření nepoužívaly. Byly pro »parádu« a na vůni. Houby v nich uložené nasávají kuchyňskou vlhkost a pachy, navíc existuje riziko, že se plátnem »prokoušou« různí škůdci, třeba mouční moli. Sušené houby ukládaly do uzavíratelných sklenic či kameninových nádob. A tak to dělejte i vy.

(jan)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 5.4, celkem 9 hlasů.

(jan)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.