Ilustrační FOTO - Pixabay

Staré, ale stále dobré návraty

Blíží se zima. Jaká bude, neví ani moderní počítače meteorologů. Natož pak oni. Což neznamená, že bychom neměli být připraveni na zimu notně »tvrdou«, s ledem a námrazou například na schodech.

Uklouznutí po namrzlých schodech je nepříjemné, může způsobit i velmi vážné úrazy. I vstupní prostory domů, díky nešikovnosti úklidových firem se mohou stát v mrazech nebezpečnou klouzačkou. Babičky si s tím věděly rady. I v mrazech je omývaly, do vody však přidávaly trochu čpavku. Věřte nevěřte, ale schody nenamrzaly. Možná by stálo za to, aby podobně ošetřovaly dlažbu ve vstupu činžovních a panelákových domů čas od času (v mrazech) i ti co naše domy uklízejí…

Babičky často hledaly pro svoji domácnost levná řešení. Tak třeba čištění koberců. Před padesáti a více roky nepatřil vysavač k běžnému vybavení ani lépe situovaných domácností. A protože koberce i v těch časech bylo třeba čistit, uměly si poradit.

Ilustrační FOTO - Pixabay

Stačilo je posypat (totiž ty koberce) jemně posekanými listy zeleného hlávkového zelí, především pak těmi svrchu, které by stejně vyhodily. K nim přidaly hrst soli. Poté rýžovým koštětem »prohnaly« směs sem tam po koberci. Osvěžily barvy koberce, navíc odstranily prakticky veškerý prach z něj. I bez vysavače. Někdy použily i jemně pokrájené čerstvé slupky pomerančů a citronů, pokud je měly. Tak navíc místnost nádherně provoněly… Dobrým řešením prý byly i listy kopřiv. A na jaře a v zimě koberce důkladně vyklepaly. Po srolování koberců podlahu pod nimi pečlivě umyly vlažnou mýdlovou vodou (tím stáhly prach) a poté octovou vodou (působila jako desinfekce) Po důkladném vyschnutí podlahy vrátily koberce na jejich místo.

Babičky si uměly poradit i s ramínkem na šaty, z něhož věci sklouzávají, a když je potřebujete, musíte znovu šáhnut po žehličce, protože se zmuchlaly. Přitom stačí konec ramínek omotat obyčejnou gumičku (sáček obsahující desítky gumiček koupíte i za méně než 20 Kč). Podobně můžete upravit i ramínka na pověšení kalhot.

O tom, že aviváž jako poslední máchací lázeň je zbytečná, píšeme relativně často. Babičky do poslední máchací lázně přidávaly půl hrnku obyčejného octa. »Labužnice« nechávaly v octu týden i déle louhovat pár větviček rozmarýnu. Prádlo zajímavě vonělo a bylo (opravdu je!) příjemně hebké. Pochybujeme o tom, že tento báječný trik babičky označovaly jako aviváž…

Když už je řeč o octu – máte pocit, že vaše froté ručníky jsou po vyprání a usušení hrubé a tvrdé? Babičky si s tím uměly poradit. Před praním ručníky namočte na několik minut do vlahé octové vody, vyždímejte je a poté vyperte. Tak jako to dělaly už před desítkami let naše moudré babičky. Funguje to i v automatických pračkách. Jen nesmíte do poslední máchací lázně dát aviváž.

A přidáme ještě pár dobrých »babských« rad. Skvrny od ovoce jsou aktuální celoročně, především na dětském oblečení. Odstraníte je namočením poškozeného místa do kyselého mléka. Tak se zbavíte dokonce i skvrn od borůvek, které jsou považovány za »nezničitelné«. Samozřejmě, následovat musí vyprání a vymáchání poškozeného kusu oděvu. Některé úporně se držící fleky od ovoce odstraníte tak, že je budete zlehka potírat vodou z vařených bílých fazolí a potom je namočíte do podmáslí. Pokud to nestačí, potřete je navíc citrónovou šťávou.

Přezrálá rajčata nevyhazujte. Přes noc je ponořte do studené vody s trochou soli, samozřejmě – v chladničce. Ráno budou čerstvá a pevná na dotek. A neplačte při krájení cibule! Loupejte ji pod tekoucí vodou, poté ji před krájením ochlaďte krátce v mrazáku nebo chladničce.

Káva se špetkou soli, to je starý trik ke zvýšení vůně kávy. Používaly ho naše babičky a zneužívají ho číšníci v levných restauracích. Babičky dodnes (pokud tento starý trik znají) do levnějších druhů mleté kávy přidávají špetku kakaa nebo malý kousek čokolády. Káva získá lepší chuť a »jiskru«.

Topinky ze starého chleba dozlatova na tuku osmažené jsou dobré. S česnekem, pomazánkou, plátkem sýra či salámu. Většině z nás vadí přemíra tuku v plátcích chleba. Ale stačí je lehce postříkat vlažnou vodou a osmažit. Topinky budou křehké, nenasáknou tolik tuku a chleba nebude zbytečně končit v popelnici. A navíc jsou báječnou přílohou k oblíbeným »tatarákům«.

Babičky věděly a ví jak na to. Jejich zkušenost prostě nemá chybu.

(jan)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 5.5, celkem 14 hlasů.

(jan)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


martin.harfa
2017-10-22 10:09
"Tatarák", pouze z pravé svíčkové ručně škrábaný, tedy
nikoliv mletý, je standardním obědem nebo večeří čtenářů Haló
novin, obecně voličů české autentické levice, ach jo...
Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.