Ilustrační FOTO - Pixabay

Nádivky našich babiček

Tento poklad nejen velikonoční české a moravské kuchyně patří nejen naplnění břišních dutin drůbeže a kapes pečených mas, ale je vynikající i jako samostatný pokrm. A to celoročně, nejen na jaře. I když jarní nádivka je tradičně nejlepší.

Postup přípravy nádivek je si podobný, ale jen do prvního ochutnání. Však to babičky dobře věděly a ví… Právě jejich zkušenosti a nápady vám nabízíme.

Do poctivé nádivky patří máslo utřené se žloutky do pěny, sníh vyšlehaný z bílků a pečivo nakrájené na kostky a zvlhčené mlékem, jste-li při penězích místo mléka použijte smetanu. A samozřejmě sůl, koření (obvykle stačí trochu pepře a muškátového květu) a také něco zeleného – na jaře především listy mladých kopřiv. Použít samozřejmě můžete (i babičky to dělaly) jiné zelené bylinky, například nať petržele nebo listy špenátu. Těžko budete v tomto čase běhat o půlnoci po lese a sbírat pověstných devatero (údajně kouzelných) bylin… Zelených bylin budete potřebovat poměrně dost, na čtyři porce nádivky alespoň čtyři hrnky. Neupravená zeleň by nemístně zvětšila objem těsta, proto ji na několik vteřin v sítu ponořte do vroucí vody, nechte okapat a vychladnout a poté jemně pokrájejte. Tak jako naše babičky.

Do nádivky, zvláště té velikonoční, patří vařené maso. Bábinky upřednostňovaly bílé maso. Kuřecí, králičí nebo jehněčí, ale i maso z telecí hlavy (ale kde ji koupit?). Používaly a používají i maso vepřové, především pak uzené, ani uzený bůček nebyl a není pro dobrou nádivku »urážkou«. Maso musí být vařené, protože syrové se při pečení nádivky nestihne tepelně upravit. A také na kostičky nakrájené.

A co s vývarem z masa? Použijte ho na přípravu polévky, část můžete použít jako naše babičky k namáčení části pokrájeného pečiva.

Pečivo si připravte den předem a pokrájené na kostičky nechte rozložené na plechu nebo na ubrusu proschnout. Občas je rukou prohrábněte, aby rovnoměrně proschly. Rohlík, houska, bageta, dnes je dobrým řešením toustový chléb.
Bez vajíčka dobrou nádivku neuděláte. Oddělte od sebe žloutky a bílky. Žloutky utřete, jak již zmíněno s máslem do pěny, z bílků později vyšlehejte sníh, který nakonec do připraveného těsta vmícháte.

A ještě pár »babských« rad. Přidejte na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu. Také jemně pokrájenou a zprudka osmaženou cibulku. Dobré nádivce pomohou i houby naložené v soli (předem je propláchněte), barvu dodá i nastrouhaná kořenová zelenina atd.

Babiččina jarní klasika počítá s listy mladých kopřiv, nejsou-li, zkuste petrželovou nať nebo špenát. Jako základ se dá použít k přípravě jakékoli nádivky. Asi šest (tři čtyři dny staré) rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte hrnkem vlažného mléka. Po nasáknutí je vyždímejte a prolisujte nebo umelte na masovém strojku. Dejte do mísy s máslem, přidejte dva žloutky hrst jemně pokrájených listů mladých kopřiv nebo petrželové natě, osolte, opepřete, můžete přidat i špetku muškátového oříšku, vše pečlivě zpracujte a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Je-li řídká, přidejte do ní dvě lžíce strouhanky. Odstavte na půl hodiny do chladničky. Nádivka je skvělá pro nadívání drůbeže a také bůčku. Přidejte do ní na kostičky nakrájené uzené maso (200 g bohatě stačí) a můžete ji upéct v troubě, poté podávat jako samostatný pokrm.

Nádivka s játry (vepřovými či kuřecími – vždy asi 200 g) patřívala především k velikonočním svátkům. Pokrájené, v mléce namočené, vyždímané a na strojku umleté rohlíky přidejte do mísy s máslem utřeným se žloutky do pěny. Přidejte hrst pokrájených spařených mladých kopřiv a drobně pokrájená očištěná na pánvi tepelně zpracovaná játra. Propracujte a přidejte dvě vejce, na másle osmaženou cibulku, pepř, trochu majoránky, nakonec sníh z vaječných bílků. Babičky tuto nádivku pekly samostatně, ale na venkově ji používaly i k nadívání pečených kuřat či holoubat.

Poctivá velikonoční nádivka byla babičkami podávána vždy jako samostatný pokrm, stačila pro šest osob. Přílohou byly  vařené brambory… Zhruba 400 g vařeného uzeného bůčku a 200 g vařené vepřové plece drobně pokrájejte (můžete maso semlít, ale to by se babičky zlobily), k němu do mísy přidejte čtyři až šest rozkvedlaných vajec (nebo jen žloutky a nakonec, po zpracování, přidat z bílků vyšlehaný sníh), pepř, sůl, jemně pokrájenou petrželovou nať, v masové vývaru namočené a vyždímané rohlíky a vše dobře rukou propracujte. Vymažte pekáček máslem, ale ještě lépe – sádlem, dejte do něj nádivku a pečte pozvolna asi 45 minut.

Stojí za to podívat se doma po receptech na nádivky našich babiček a pak si užít báječných chutí, které nabízejí.

(jan)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.4, celkem 17 hlasů.

(jan)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.