Ilustrační FOTO - Pixabay

Obědy začaly od března výrazně zdražovat

Ceny obědů v České republice za poslední rok stouply o sedm korun. Češi za ně letos v březnu platili v průměru 120,50 Kč. Nejrychleji rostly útraty za obědy v Ostravě, Olomouci a Jihlavě, nadprůměrný růst vykázalo i Ústí nad Labem. Nejdražší obědy jsou stále v Praze. Důvodem zdražování je mimo jiné inflace.

Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant.

Zatímco průměrný růst cen obědů v ČR dosahuje šesti procent, v Ostravě to bylo 7,2 % a v Olomouci 6,8 %. Nadprůměrný růst vykázalo sedm krajských měst včetně Ústí nad Labem. »V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, známá nižšími průměrnými mzdami, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje,« uvedla Daniela Pedret z Edenred.

Dříve se na růstu cen obědů podílely zejména Praha s Brnem, v ostatních městech ceny obědů i útraty stagnovaly. V Praze je tentokrát růst pod českým průměrem, oběd tu za rok podražil o 7,50 Kč na průměrných 135,90 Kč, což je ale stále nejvíc v ČR. V Brně se lze najíst za průměrných 127,20 Kč, zatímco před rokem to bylo zhruba 120 Kč. Nejlevněji lze oběd pořídit v Jihlavě či Olomouci, kde jeho průměrná cena nepatrně překračuje 110 Kč.

Ceny jídel začaly výrazně růst v březnu, uvádí společnost Edenred. Na počátku roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, což firma vysvětluje střídmostí lidí po svátcích. Výrazný růst cen v březnu je daný inflací, která byla nejvyšší za posledních šest let. »Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,« usoudila Pedret.

Nejčastější hodnota stravenek v ČR se nyní pohybuje kolem 100 Kč. Za jeden průměrný oběd si tak Češi připlácejí asi dvacetikorunu. Hodnota ideální stravenky, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je podle Edenred letos 123 Kč.

Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v ČR činila 101,70 Kč. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o šest korun více. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 %. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o čtyři koruny a loni téměř o osm korun.

Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 150 000 tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.

(ici)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.8, celkem 6 hlasů.

(ici)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.