Ilustrační FOTO - Pixabay

Hrozny jsou kvalitní, úroda ale nižší

Letošní počasí prospělo kvalitě hroznů a lze tak očekávat vynikající ročník vín. Uvedl to Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

»Na rozdíl od loňského horkého roku letos počasí vinařům vyloženě přálo a na základě průběhu počasí a stavu vinic je možné očekávat vynikající ročník po všech stránkách. Počasí příznivě působilo na vývoj cukrů, kyselin a aromatických látek, tedy všech klíčových parametrů kvality,« uvedl Pavloušek.

Loňský horký a suchý rok byl právě pro dostatečnou tvorbu kyselin natolik kritický, že ministerstvo zemědělství povolilo vinařům dokyselování. Pro tvorbu kyselin je zásadní, aby po teplých dnech následovaly chladnější noci, tak jako právě letos.

»Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas, a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín,« uvedl Pavloušek.

Zatímco je ale kvalita letošních hroznů výborná, jejich množství je ve srovnání s loňskou velmi dobrou úrodou spíš průměrné. Ve vinohradech, kde byla loňská sklizeň hroznů silně nadprůměrná, hlásí pokles až o 40 procent, v průměru očekávají vinaři asi o 20 % nižší výnos než loni.

(ici)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.7, celkem 3 hlasy.

(ici)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.