Ilustrační FOTO - Pixabay

Domácí mýdlo a jak ho připravit

Říká se, že ženy (ostatně kdo jiný) objevily mýdlo před třemi tisíci, ne-li více lety. Prý náhodou, ale tomu nevěřím. Ženy byly a jsou přemýšlivé, nacházejí řešení problémů i tam, kde to muže ani nenapadne. Tehdy kombinací tuku, vody a popele z posvátného ohně vytvořily ženy první hrubou mýdlovou substanci, kterou začaly proces výroby mýdla. Nepoužívalo se k praní prádla, ale k očistě těla…

Příprava domácího mýdla i v čase dávno již minulém byla postavena na zpracování odpadního živočišného tuku. Naše babičky a jejich maminky vyráběly domácí mýdlo, ne však tak běžně, jak se někdy povídá. I před sto lety bylo mýdlo dostupné v obchodech za relativně dobrou cenu, a to nejen k mytí, ale i k praní. Například slavné mýdlo s jelenem se vyrábí již od roku 1848 dodnes. V době nouze však nezbylo, než se do jeho přípravy pustit doma.

»Domácké« mýdlo se podle receptu z roku 1940 vyrábělo například takto: Dejte vařit litr dešťové nebo říční vody (ano, šlo o to, aby voda byla takříkajíc měkká). Přidejte 150 g tuku (sádla nebo loje, a nebojte se ani zkaženého tuku) a 300 g sodného louhu (pozor, je to žíravina!). Vařte 10 minut za stálého míchaní, pak přidejte 25 g roztlučené kalafuny a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi tři hodiny. Délku vaření nepřehánějte, po dvou a půl hodinách zkuste kapku směsi dát na studenou plochu. Když rychle vystydne a zbělá, je vaření hotovo. Poté vlijte směs do dřevěné (a žádné jiné!), studenou vodou vypláchnuté misky. Mýdlo nechte asi 12 hodiny v klidu stát, pak ho vyklopte, nařežte na kostky a nechte důkladně oschnout. A je hotovo! Náš test tohoto babského receptu dopadl dobře.

Vzpomeňte, jak babičky i naše maminky sbíraly každý kousek zbytku mýdla a pak z něj »vyráběly« vlastní mýdlo! Třeba jen tím, že vodou změklé zbytky rukou propojily. Některé z nich je však uměly využít k výrobě nového mýdla jako mýdlový základ, který ovšem můžete koupit v drogerii.

A připravit si vlastní, například levandulové mýdlo. Budete potřebovat zhruba hrnek nastrouhaného či jemně pokrájeného mýdlového základu, půl hrnku sušených lístků levandule, zkuste přidat polévkovou lžíci levandulového oleje, lžičku rozmarýnového oleje a to stačí. Vše snadno koupíte, tak jako to měly možnost koupit naše babičky. Pro zpestření barevnosti přidejte trochu potravinového barviva. Mýdlový základ rozpusťte v klasické vodní lázni. Tedy tak, že ve větším hrnci zahřejte vodu, do něj ponořte menší hrnec s mýdlovým základem a za stálého míchání ho rozpusťte. Místo mýdlového základu můžete, jak již řečeno, použít i zbytky starých mýdel. Do směsi přidejte jemně podrcené lístky a květy levandule i oba oleje. Důkladně prohřejte, ano, za stálého míchání. Stáhněte z tepla, nalijte do formy (nejlépe dřevěné), po ztuhnutí mýdlo nakrájejte. Dlužno dodat - nikam nepospíchejte. Klidně počkejte až 30 dní, než mýdlo dozraje.

Ilustrační FOTO - Pixabay

Výroba mýdla úplně od základu není žádná legrace, používá se při ní hydroxid sodný (louh), mýdlo se musí vařit a nechat několik týdnů zrát, aby se snížila jeho zásaditost. To je opravdu jen pro zkušené. Domácí mýdlo si již dobrých pár desítek let můžete vyrobit již z hotové mýdlové hmoty, kterou vzpomínáme o několik řádků výše. Tu koupíte v obchodech s výtvarnými potřebami, ale i v některých drogeriích. Za 1000 g zaplatíte něco přes sto korun. Toto množství vám snadno vystačí na deset mýdel. K obarvení můžete koupit speciální barvy na obarvení mýdla, ale postačí vám i běžné potravinářské barvivo, tak jako našim babičkám. Ty ostatně, pokud si doma dělaly mýdlo, místo těžko dostupných vonných esencí a olejíčků používaly běžně dostupné, mnohem levnější, esence potravinářské.

Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky a rozehřejte ve vodní lázni, respektujte návod na obalu. Když se hmota rozpustí, přidejte barevný pigment podle svých představ. Do směsi můžete přidat i jiné přísady, například sušené květy, mletou zrnkovou kávu, nebo celá zrnka kávy, ovesné vločky, badyán atd. Nakonec přidejte potravinářské vonné silice. Nalijte do dřevěné formy a nechte zatuhnout. Jak již řečeno, žádný spěch…

A nebojte se experimentovat. Tak jako naše babičky, které neváhaly přidat do mýdlového základu například rozmačkané jahody, na tenké plátky nakrájená jablka, ba ani lístky růží apod. Inu babičky.

(jan)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 7, celkem 3 hlasy.

(jan)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.