Certifikáty prvním výrobcům a prodejcům v místní měně TNE a samotné skleničky TNE, které byly pro tuto příležitost naplněny různými "džemoládami" z místních jahod, rybízu, jablek a jiného ovoce (Foto - Pavel Kaňka)

Ve Varnsdorfu rozběhli místní měnu

Lokální měna byla v sobotu uvedena v život ve Varnsdorfu v rámci Festivalu lokální ekonomiky. TNE aneb »tvrdší než euro« má podobu skleniček v hodnotě 30 Kč. Při kolování mezi spotřebiteli a výrobci mohou být plněny různým obsahem (marmeládou, kořením, tekutinami aj.), takže mají v tom stavu vyšší cenu, ale budou moci být směňovány i za služby. Zatím se do systému zapojily tři obchodní a výrobní subjekty.

Martin Zíka, jeden z protagonistů systému, zdůraznil, že jde o nástroj udržení peněz v oběhu v regionu, tj. o podporu místní ekonomiky a tvorbu pracovních míst, o snahu nepouštět peníze prostřednictvím zboží a zisků nadnárodních obchodních řetězců a dalších firem mimo region. Region totiž dospěl do situace, kdy příliv mimoregionálního zboží a služeb v řetězcích téměř zlikvidoval místní producenty a prodejce, takže skoro není co kde prodávat. Zdůraznil, že nejde o všespásný mechanismus, ale poskytuje spotřebitelům jistotu o složení a kvalitě zboží a může postupem doby vytvořit několik desítek pracovních míst.  Sdělil, že v rakouské obci Wörgl zjistili 14krát vyšší rychlost oběhu své kolkované měny, než u šilinku, u švýcarské měny WIR 2,5krát vyšší, než u franku. Ve Wörglu se v 50. letech během dvou let podařilo zlikvidovat 25procentní míru nezaměstnanosti, postavili silnici, kanalizaci, opravili domy atd. V jedné z německých obcí bylo dosaženo ročního obratu sedm mil eur a díky drobnému odvodu z každé transakce na dobročinné účely si postavili tělocvičnu.

Pavel Zíka, který Daně Štěchové předal první certifikát, doufá, že se projekt rozvine a budou si moci nechat vyrobit speciální skleničky TNE v nějaké tuzemské sklárně

První emise TNE je v počtu 100 kusů menších a větších skleniček s uzávěrem. Naplněny jsou kupř. »džemoládami«, ty s obsahem 75 % jahod mají konkrétní celkovou cenu 70 Kč. Zíka přiznal, že díky kvalitě bude asi cenová hladina nad zbožím z řetězců, ale nahradí se to kvalitou a úsporou za obal. Do systému se zapojila kavárna/bistro Houpací koník v Děčíně, varnsdorfská kavárna Dlask a čokoládovna Mana z Krásné Lípy. Přímo na tiskové konferenci pak nabídl do systému své služby jeden z místních řemeslníků. Dana Štěchová (Houpací koník) uvedla, že vaří, pečou a vyrábějí potraviny jen z místních surovin (kváskový chleba z mouky ze zdejšího mlýna, zpracovávají ovoce místních sadařů a zahradníků, používají máslo z varnsdorfské mlékárny atd.).

(pka)


Jak hodnotíte tento článek? (1 - nejhorší, 7 - nejlepší)

Hodnocení: 6.6, celkem 23 hlasů.

(pka)

Diskuse k článku

Vážení čtenáři, chcete-li se zapojit do diskuse, prosíme vás o dodržování slušného vystupování. Příspěvky, které budou obsahovat sprosté výrazy, smažeme.


Reklama
Reklama

Reklama

Vydává Futura a.s., Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.
Telefony - ústředna: 222 897 111, sekretariát: 222 897 256.
Email: internet@halonoviny.cz, ISSN 1210-1494.